Orientating Out

Built in 1951 this Ivanhoe East gem retained many of its fantastic original features, however the original kitchen – tucked into a dark, disconnected corner - was not one of them.  Having seen us in an eco-minded architectural magazine, our clients Andrew and Sam approached us with a straight-forward brief to renovate their existing kitchen.

Inspired by the expansive views over gumtrees onto the Yarra River, Cantilever removed a few internal walls to create an open plan space for the kitchen and positioned the island bench to take in the spectacular views. With a splashback window over-looking the back garden, every position provides differing site lines of the surrounding landscape.

With the clients oscillating between two of our kitchen Series, we cherry-picked features from the K2 and K3, refining detail sympathetic to the era. The recycled messmate timber of the wall and floor was incorporated into the shifting/statement island bench and complemented by a minimalistic Caeserstone benchtop.

One of Sam’s comments ‘she doesn’t think about the kitchen, she just uses it.’ stood out as it reflects a key design philosophy and goal of ours that good design is comfortable, functional, and visually harmonious with its setting.   

Other features include:

-          Timber and steel custom cabinetry pieces throughout the home creating harmony and continuity between the old and the contemporary

-          Smed Cork Bar Stools from Great Dane

-          Coco by Coco Flip Pendant Lighting

-          Recycled Messmate Timber wall paneling

Also seen in Issue #47 @greenmagazine

Photography by Martina Gemmola @gemmola and styling by Ruth Welsby @ruthwelsby