The Boulevard — Orientating Out

Built in 1951 this Ivanhoe East gem retained many of its fantastic original features, however the original kitchen – tucked into a dark, disconnected corner - was not one of them.  Having seen us in an eco-minded architectural magazine, our clients Andrew and Sam approached us with a straight-forward brief to renovate their existing kitchen.

670a5-theboulevardkitchenphoto28129.jpg
ff6fc-theboulevardkitchenphoto28229.jpg
5ef46-theboulevardkitchenphoto28329.jpg
d4529-theboulevardkitchenphoto28429.jpg
c0d66-theboulevardkitchenphoto28529.jpg
849b5-theboulevardkitchenphoto28629.jpg
822b9-theboulevardkitchenphoto28729.jpg
310b9-theboulevardkitchenphoto28829.jpg
7bb4d-theboulevardkitchenphoto28929.jpg
a18fb-theboulevardkitchenphoto281029.jpg

Inspired by the expansive views over gumtrees onto the Yarra River, Cantilever removed a few internal walls to create an open plan space for the kitchen and positioned the island bench to take in the spectacular views. With a splashback window over-looking the back garden, every position provides differing site lines of the surrounding landscape.

With the clients oscillating between two of our kitchen Series, we cherry-picked features from the K2 and K3, refining detail sympathetic to the era. The recycled messmate timber of the wall and floor was incorporated into the shifting/statement island bench and complemented by a minimalistic Caeserstone benchtop.

One of Sam’s comments ‘she doesn’t think about the kitchen, she just uses it.’ stood out as it reflects a key design philosophy and goal of ours that good design is comfortable, functional, and visually harmonious with its setting.   

4608c-theboulevardkitchenphoto28329.jpg
86c26-theboulevardkitchenphoto28529.jpg

Other features include:

-Timber and steel custom cabinetry pieces throughout the home creating harmony and continuity between the old and the contemporary

-Smed Cork Bar Stools from Great Dane

-Coco by Coco Flip Pendant Lighting

-Recycled Messmate Timber wall paneling

Also seen in Issue #47 @greenmagazine

Photography by Martina Gemmola @gemmola and styling by Ruth Welsby @ruthwelsby